logo
 Pokrewne Mój serwis - księga gościjak dzwonic z Komorki z Polski na Polska komorke do Czechjakie Znacie tytuly smutnych piosenek polskich o przyjaznijak nalezy wpisac numer kierunkowy do Polski dzwoniac z Niemczechjak zmienic czcionke w Wordzie brak polskich znakowjakies tam fajne polskie serwery do CS 16jakie ptaki przylatują na wiosnę do Polskijak dlugo czeka sie na rente z Polski do Hiszpanijak wgrac polskie menu do Nokii 6680jak przetlumaczyc z rosyjskiego na polski plik graficznyjak przelac pieniadze z Irlandii do Polski w paypalu
Mój serwis - księga gości


Temat: 19.01.2008 - Diary Of Dreams w Warszawie
Kajfasza (jaka niemiła obsługa!), to jeszcze nie mam za bardzo czasu aby im to załatwić...wiecie, praca, święta... Widzę, że ten koncert zaczyna być pechowy...
Źródło: diaryofdreams.fora.pl/a/a,118.html



Temat: 19.01.2008 - Diary Of Dreams w Warszawie
Rzeczywiście tą drogą przez zaproszenie z Polski to będzie trwało wieki. Na ta ogólną do Schengen też już pewnie za późno. A pewnie jeszcze nawet nie mają odpowiednich wniosków itp. Kurczę, ale dlaczego odmówili jej tej polskiej? Za późno przed terminem wyjazdu złożony wniosek? Chyba nie bo to by była bzdura A miało być to ułatwieniem dla "naszych ukraińskich przyjaciół" Oczywiście w praktyce jak zwykle wszystko inaczej wygląda. Kurcze, nawet Polce z Niemiec do Abu Dhabi w dwa tygodnie można załatwić wizę A no właśnie, niech próbują przez biuro turystyczne! To nie offtop,...
Źródło: diaryofdreams.fora.pl/a/a,118.html


Temat: Airedale terrier
Po wejściu do układu Shengen załatwienie wizy graniczy z niemożliwością. Obawiam ,że jeśli zasady nie zmienią się to nie zobaczymy dużo psów na wystawach ani z Rosji ani z innych Krajów poza Shengen. Wiem ,że Ania chciała bardzo przyjechać na wystawy do Polski ale nie może załatwic zaproszenia.
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,420.html


Temat: wiecej halasu o wizy!
Szczerze mówiąc, to jest to jałowa dyskusja. Amerykanie mają dość sensowne argumenty dotyczące liczy Polaków na nielegalu. Polski rząd też się do otego zabrał od d**y strony. Najpierw ruszyli na wojenkę a potem zaczęli negocjować. Fachowcy :mad2: Moim zdaniem najpierw należałoby załatwić by osoba, która jest już posiadaczem wizy mogła rzeczywiście wjechać na teren USA. Niestety samo posiadanie wizy (nie tylko turystycznej) ... od zaplaowanego termin opuszczenia USA. Dlaczego? Bo tak mu się widzi. Na teren USA wlatywałem 5 razy, z czego raz jako posiadacz wizy B1/B2 (turystyczna). Najpierw 30 minut w kolejce do ... to by ich po prostu zawrócili. Zresztą widziałem ludzi zawracanych, albo którym wbijali tydzień zamiast 2 miesięcy (jak mieli na zaproszeniu). Dodam jeszcze, że było to przed 11.09.2001, bo potem się jeszcze pogorszyło. IMO Najpierw gwarancja, że jak ktoś już został sprawdzony przez ambasadę/konsulat i dostał wizę to bedzie wpuszczony na teren USA. A dopiero potem (za kilka lat) dyskusja o zniesienu wiz. A na dzień dzisiejszy należałoby znieść to cholerne 0-700. Nie wiem jak działa ambasada w Warszawie, ale by dostać się do konsulatu w Krakowie to najpierw trzeba się umówić przez...
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=18029


Temat: Pytania ogolne o wyjazd ;-) Bardzo prosze o rady...
Ok to teraz napisze jak wyglada sprawa wizy mojego faceta Otoz on sie bedzie staral o wize studencka F-1 Ale niestety nie jest studentem, jednak taki status moze uzyskac poprzez nauke ... na taki kurs, oraz rozliczenie z zarobkow sponsora. Hmmm... chyba nic nie pominelam. Czekamy wlasnie teraz na te papiery bo zalatwienie ich troszeczke trwalo, zostaly juz wyslane. No i teraz, pojawia sie dwa male problemy, poniewaz moj chlopak staral sie o wize 3 lata temu, o turystyczna i jej nie dostal. Ale on mowil wtedy na rozmowie, ze jedzie do siostry bo mial zaproszenie od jej meza. Wrrr.. :/ wiadomo, czemu nie dostal, chyba jego siostra wtedy byla nielegalnie. No i druga sprawa to jest wlasnie to ze ma tam rodzine i to nie tylko siostre, ale rowniez jakas ciotke. Zalecilam mu aby sie nie przyznawal do siostry w US i powiedzial ze ma tylko jedna, ktora jest obecnie w Polsce (a ta jest ... ktos zapyta go czy wroci, to zeby powiedzial ze serce do POlski go wzywa. Poniewaz za wiele to on nie moze udowodnic ze tutaj posiada. No jedynie dobra prace. Oraz ma ... wiem.. mam nadzieje ze te papiery szybko dojda zostaly wyslane w zeszlym tygodniu w czwartek. I chce miec to juz za soba, bo wiele zalezy od tego czy on dostanie wize. Denerwuje sie bardziej niz swoja wiza, bo on sie strasznie zalamie jak jej znow nie dostanie. Aczkolwiek gdyby, dostal tamta to nasz zwiazek niemialby prawa bytu, wiec jak ktos juz mowil:...
Źródło: aupair.fora.pl/a/a,153.html


Temat: Airedale terrier
probowalam Ani zalatwic wize .......... ale u nas jacys nie kumaci Ci ludzie sama sie odbilam jak Rosjanie chcieli przyjechac do mnie do krycia. Pamietam, ze jak o moich problemach z zaproszeniem pisalam na forum w zimie- to co poniektorzy pisali, ze zle sie do tego zabieram i ze to zaden problem Ja nie bede teraz pisac, ze to zaden problem, szczegolnie, ... tak jest w tym wypadku. Sadze, ze polskie wymogi sa podobne dla obywateli Bialorusi - jezeli odpada zaproszenie prywatne (a odpada, bo wymogi wobec zapraszajacych sa cholerne), trzeba miec potwierdzenie rezerwacji ... Polsce, wiec jak widac mozna. Probujac zaprosic moich Rosjan zadalam sobie kupe trudu - przesledzilam wymogi nie tylko polskie, ale rowniez i krajow starej Unii - i tam juz jest calkiem ... zapraszajaca wysle fax z zaproszeniem do konsulatu, albo list. Tak wiec to nie jest upierdliwosc Schengen, tylko nasza polska nadgordliwosc i utrudnianie zycia wlasnym obywatelom. Ja gdyby nie Świeta i to,...
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,420.html


Temat: Rosja
Za wizy do Rosji albo "buli się" jakiejś specjalnej firmie ok. 200 zł, albo samemu załatwia się bezpośredno w wydziale konsularnym Ambasady Rosyjskiej (wtedy obowiązuje wymóg posiadania specjalnego zaproszenia z Rosji) ... wysyłałem. Z wizami do Rosji nie byłby problem. Żona ma dobrą koleżankę, która pracuje dla rosyjskich firm i spędza w podróżach do Rosji praktycznie pół roku-pomogłaby załatwić spokojnie. Nawiązując do odkryć geograficznych, to wyspy kurylskie też odkrył Polak. Natomiast inny nasz ananas założył na krańcach Syberii takie małe państwko z polskim językiem urzędowym gdzieś przy granicy z Chinami i normalnie stosunki dyplomatyczne ... Wrocławiu, tak na marginesie). Paradoksów dotyczących nas i Rosji jest niemało-choćby to, że pod koniec XVIII w. mieliśmy najemną flotę na Morzu Czarnym pod polską banderą i już po rozbiorze w...
Źródło: gryfino.info/viewtopic.php?t=2472


Temat: Tranzyt przez Białoruś do Rosji - zmiana przepisów
Wydzial Konsularny Ambasady Republiki Bialorus w Warszawie uprzejmie informuje, ze od 1 stycznia 2008 roku obywatele Rzeczypospolitej Polskiej moga przejezdzac tranzytem przez terytorium Republiki Bialorus wylacznie na podstawie wiz tranzytowych. Dokumenty wymagane niezaleznie od celu pobytu: * wypelniony i podpisany osobiscie przez wnioskodawce formularz wniosku o wydanie wizy. Formularz wniosku nalezy wypelnic drukowanymi literami lacinskimi, jednym dlugopisem; * jedno kolorowe zdjecie 3 ... wizy oraz koniecznie zawierac czyste strony; * ubezpieczenie zdrowotne firmy Europa, lub innych firm bialoruskich. Ubezpieczenie powinno pokrywac wszystkie zaplanowane dni pobytu w okresie waznosci wizy; * jezeli wnioskodawca jest osoba niepelnoletnia wymagane sa kopie stron paszportów rodziców, zawierajece dane osobiste ze zdjeciem; * wiza tranzytowa moze byc wydana cudzoziemcowi, który posiada prawo wjazdu do panstwa docelowego. Wize tranzytowa wydaje sie na ... o wize na rozmowe w celu zlozenia dodatkowych wyjasnien Dokumenty niezbedne do otrzymania wizy nalezy skladac nie wczesniej niz 3 miesiace przed zaplanowana podróza. Wydzial Konsularny nie przyjmuje dokumentów nadeslanych do Konsulatu faksem, poczta lub poczta elektroniczna. Czas oczekiwania na wize w trybie normalnym – 5 dni roboczych W trybie ekspresowym – 48 godzin W celu otrzymania jednokrotnej lub dwukrotnej wizy z okresem waznosci do 30 dni trzeba zlozyc: * wypelniony i podpisany osobiscie przez wnioskodawce formularz wniosku o wydanie wizy. Formularz wniosku nalezy wypelnic drukowanymi literami lacinskimi, jednym dlugopisem; * jedno kolorowe ... okresu waznosci wizy oraz koniecznie zawierac czyste strony; * ubezpieczenie zdrowotne firmy Europa, lub innych firm bialoruskich. Ubezpieczenie powinno pokrywac wszystkie zaplanowane dni pobytu w okresie waznosci wizy. W celu otrzymania wizy tranzytowej: Wnioskodawca powinien okazac dodatkowo nastepujace dokumenty: * wazna wize do panstwa docelowego, oraz jej ksero * kopie biletu lotniczego lub kolejowego * podanie od firmy (dla kierowców) W celu otrzymania wizy wielokrotnej dlugoterminowej dla kierowców: Wnioskodawca powinien okazac dodatkowo nastepujace dokumenty: * list na blankiecie firmowym adresowany do Wydzialu Konsularnego Ambasady z prosba o wydanie wiz rocznych dla wielokrotnego przekroczenia granicy dla kierowców przedsiebiorstwa „ ... ” wedlug zalaczonej listy (imie i nazwisko) * podanie ZMPD * ksero licencji * ubezpieczenie W celu otrzymania prywatnej wizy krótkoterminowej i dlugoterminowej dla wielokrotnego przekroczenia granicy: Wnioskodawca powinien okazac dodatkowo nastepujace dokumenty: * zaproszenie (oryginal) od osoby zapraszajacej, zalatwione przez urzad paszportowy. W celu otrzymania sluzbowej wizy krótkoterminowej dla wielokrotnego przekroczenia granicy : Wnioskodawca powinien...
Źródło: wkolorosji.fora.pl/a/a,107.html


Temat: 33 Micro Cup Mistrzostwa Świata, Moskwa 2009
się chcesz udać aby uzyskać wizę (skan ten jest podstawą do wystawienia zaproszenia, więc musi być w dobrej jakości) Paszport musi być ważny 180 dni od daty zakończenia ważności wizy 3. ja skany paszportów i informacje o wybranym konsulacie przesyłam mailem do Andreja 4. wystawiane są zaproszenia przez ministerstwo spraw zagranicznych, (zaproszenia te z uwagi na ich wagę i sposób/tempo procesowania, wystawiane są tylko w wersji elektronicznej i wymieniane pomiędzy ambasadami, ty dostaniesz tylko numer tego zaproszenia) 5. z ważnym paszportem, wnioskiem wizowym, zdjęciem 3x4, potwierdzeniem posiadania ubezpieczenia na 30 000 EURO i NUMEREM ZAPROSZENIA udajesz się do konsulatu, ambasady celem otrzymania wizy (wiza ta będzie najprawdopodobniej bezpłatna, ale to jeszcze nie zostało potwierdzone ostatecznie) 6. Kilka dni później odbierasz paszport z wklejoną wizą. Procedura jest naprawdę szybka (do 10 dni ) Procedura uzyskania tych wiz jest dość prosta, jednakże stać w kolejce przed ambasadą i tak trzeba. Wraz z wizą Rosyjską konieczne będzie o wystąpienie o tranzytową wizę Białoruską (zaoszczędzi to mandatów i stania na granicy 24 godziny:) ) - jak to normalnie załatwić jeszcze nie wiem Rosjanie planują wystąpić dla nas o wizy olimpijskie (raz miałem wizę dyplomatyczną, raz olimpijską) ważne na 2 miesiące pobytu na miejscu. Z uwagi na to, że już przeszedłem przez tą ścieżkę zdrowia, raz samochodem z jachtem, raz leciałem to ... link do sekcji wizowej http://www.poland.mid.ru/cons1_pol.html Na tą chwilę wymagane jest abyś (każdy z uczestników) posiadał: - wniosek wizowy - paszport (ważny co najmniej 180 dni od końca ważności wizy) - fotografię o wymiarach 3x4 cm - zaproszenie - ubezpieczenie zdrowotne na 30 000 Euro, ważne na terenie Federacji Rosyjskiej i obejmujące swoim zakresem cały pobyt na terenie Federacji Myślę, że w połowie czerwca możemy się zebrać i ustalić listę zainteresowanych wyjazdem, zrobić listę załóg, osób towarzyszących i rozpocząć procedurę załatwiania wiz. Długodystansowe Mistrzostwa Polski we Włocławku zdają się być dobrym miejscem na takie...
Źródło: forum.microclass.pl/viewtopic.php?t=306


Temat: Taste of Polonia - kolejny skandal!
gesty - np. podczas polskich koncertow rockowych, akceptowanym zwyczajem jest skakanie i "wariowanie" pod scena, jest to gest dobrej i nieszkodliwej zabawy a nie agresji, nie prowokacja, nie pretekstem do interwencji ... Pal Azji" informuje, iz na dobe przed planowanym pierwszym koncertem wszyscy jestesmy wciaz w Polsce, w swoich domach, choc od srodowego wieczoru mielismy oczekiwac na koncert juz w Chicago. Pomimo spelnienia przez nas wszystkich wymagan tak organizacyjnych, jak i wizowych, nie otrzymalismy wiz pozwalajacych nam na wykonywanie pracy artystycznej na terytorium USA. Kontrakt koncertowy z Copernicus Foundation zawarty zostal w marcu, okazuje sie jednak, ze przez te pol roku organizator nie potrafil dopelnic formalnosci umozliwiajacych uzyskanie wiz pracowniczych, a w ostatnich dniach wprowadzil dodatkowo w nasze kontakty spore zamieszanie zapewniajac o uzyskaniu zgody wladz imigracyjnych, to znow z tego sie wycofujac, nie podajac rzetelnych informacji o przyczynach odmowy zgody na uzyskanie wizy. Po jednym z nocnych telefonow informujacych, ze wszystko zalatwione, ze paszporty z wizami sa do odbioru, bylismy juz w samochodach wiazacych nas na lotnisko, podczas gdy okazalo sie, ze Konsulat nie moze wydac nam wiz... Wiem, ze w podobny sposob potraktowane zostaly pozostale zespoly z Polski, majace byc gwiazdami tegorocznego "Taste of Polonia": Lombard i Sidney Polak. Przykro mi, ze publicznosc nie uslyszy nikogo z nas, zapewniam jednoczesnie, ze chetnie odpowiemy na zaproszenia powaznych...
Źródło: niezalezni.org/forum/viewtopic.php?t=990


Temat: Szaman z Kliniki w Polsce - Ceremonie
OK zebralem troszke informacji, moze troszke pomoga !!! A wiec jak juz pisal Namasate, Peruwianczycy musza posiadac wizy by wjechac do Polski. Szkoda bo kraje takie jak np: Argentyna, Brazylia, Chile, Kostaryka, Panama, Paragwaj, Urugwaj moga bez wizowo wjechac na teren polski na okres 90 dni potem jednak OUT nie mniej jednak Peru sie na tej liscie nie znalazlo widac polityka zagraniczna wobec tego kraju dalej stoi w miejscu . Informacje odnosnie krajow mogacych przebywac w polsce bez wizowo i na odwrot mozna znalesc tutaj - http://www.msz.gov.pl/Informacje,dla,cudzoziemcow,przyjezdzajacych,do,Polski,1801.html Jednak jesli juz bysmy sie zdecydowali walczyc o wize to przedstawie tu po krotce wymagania z tym zwiazane. Niezależnie od typu wizy, osoby ubiegające się o wizę składają następujące dokumenty: - bezbłędnie, czytelnie i kompletnie wypełniony i ... do Polski, - opłatę za rozpatrzenie wniosku wizowego, której wysokość uzależniona jest od typu wizy (opłata pobierana jest niezależnie od decyzji, jaką wyda konsul), - potwierdzenie wykupienia ubezpieczenia medycznego na okres pobytu w Polsce, - wydruk rezerwacji samolotowej zawierającej plan i daty podróży. W momencie odbioru wizy przez aplikującego, konsul może zażądać do wglądu oryginału biletu samolotowego. - poświadczenie statusu majątkowego osoby aplikującej o wizę (np. wyciągi z kont bankowych, pismo z banku, karty kredytowe, itp.) - pismo od pracodawcy, wraz z potwierdzeniem wysokości trzech ostatnich pensji. W przypadku posiadania własnej firmy - dokumenty potwierdzające istnienie i stan finansowy firmy. Tutaj link do formularza wizowego : http://www.lima.polemb.net/files/Solicitud.pdf Rodzaje wiz o jakie mozemy sie ubiegac to : Wiza Lotniskowa, Wiza Tranzytowa, Wiza Pobytowa. Nam chodzi o wize pobytowa a tu rozklada nam sie ona na dwie czesci krotko terminowa obejmujaca okres do 3 miesiecy i wiza dlugoterminowa obejmujaca okres do jednego roku. Koszt wiz pobytowych któtkoterminowych (najczęściej wydawane): wiza pobytowa krótkoterminowa uprawniająca do jednokrotnego wjazdu na terytorium RP 50 USD wiza pobytowa krótkoterminowa uprawniająca do dwukrotnego wjazdu na terytorium RP 65 USD wiza pobytowa krótkoterminowa uprawniająca do wielokrotnego wjazdu na terytorium RP 82 USD To mniej wiecej co musi spelniac osoba ubiegajaca sie o wize do Polski w naszym przypadku Szaman, pisze mniej wiecej bo jestem prawie ze pewien iz cos przeoczylem Teraz mniej wiecej co z naszej strony musi wplynac. W przypadku wyjazdu w celu odwiedzin: Jeżeli osoba aplikująca o wizę jedzie odwiedzić znajomego lub krewnego, powinna przedstawić w konsulacie zaproszenie ZAREJESTROWANE W POLSCE PRZEZ WOJEWODĘ WŁAŚCIWEGO DLA MIEJSCA ZAMIESZKANIA OSOBY ZAPRASZAJĄCEJ oraz list do konsula wskazujący na pokrewieństwo lub rodzaj znajomości, jaki łączy aplikującego o wizę z osobą zapraszającą. W tym przypadku posiadanie ubezpieczenia medycznego na pobyt w Polsce nie jest obligatoryjne (chociaż zalecane). W momencie wjazdu do Polski cudzoziemca musi on posiadac srodki utrzymania, dla osoby doroslej jest to 50 USD na dzien, celnicy moga domagac sie okazania gotowki lub tym podobnego rodzaju platniczego. Sa tez inne sposoby sprowadzania na zaproszenie typu: zawody sportowe, wyklady naukowe itp; ale gdzies niemoge tego znalesc szkoda, ze niezaspisywalem tych linkow ;/. To chyba przyblizy czesciowo jak to wyglada a to na ostudzenie zapalow naszych jak i wszystkich ludzi starajacych sie o wize do naszego pieknego kraju. Uwaga: Pomimo posiadania polskiej wizy przez podróżnego, ostateczna decyzja o przyjęciu na obszar Rzeczypospolitej Polskiej należy do polskiej straży granicznej. Informacje odnosnie wiz pozyskane z tej strony - http://www.lima.polemb.net/index.php?document=71&PHPSESSID=0c7eaab06386db38960d2afc0ef43430 Teraz troszke o Holandii. Niestety kolejny klops nasz Szaman takze jest pozbawiony wjazdu na teren tego kraju bez wizy. Tu link do info na ten temat - http://www.mfa.nl/war-pl/sprawy_konsularne/podro_do_holandii/visas/when_you_require_a Istnieje jeszcze cos takiego jak OBSZAR SCHENGEN w sklad tego obszaru wchodza nastepujace kraje : Austria, Belgia, Dania, Francja, Finlandia, Grecja, Islandia, Włochy, Luxembourg, Holandia, Norwegia, Portugalia, Hiszpania oraz Szwecja. Wiza wydana przez jeden z krajów członkowskich obowiązuje na cały Obszar Schengen. I teraz jesli znalezli bysmy kraj z OBSZARY SCHENGEN do ktorego Peruwianczycy moga wjechac bez wizowo i uzyskac ta wize do swobodnego poruszania po tym obszaze to sprawa dostania sie do Ho0landii jest zalatwiona. Co do ceremonni to raczej w polsce jest to nielegalne nie mam na ten temat zadnych zrodel to sa ... pieniadze z tego wzgledu iz nie przebywam aktualnie w polsce. Natomiast sprawa Yage w Holandii jest bardziej optymistyczniejsza np: W Amsterdamie dziala Yatra Silvera de Barbosa, Brazylijka ktora prowadzi rytual Ayahuaski...
Źródło: sacharunaclinic.fora.pl/a/a,19.html